Kyl- & frysleverans i hela landet. Frakt endast 99:- på beställningar över 2000:- Betala med Klarna.

En liten guide om köttmörning

augusti 26 2023 – Daniel Muotka

En liten guide om köttmörning
En liten guide om köttmörning
Mörning är en viktig del i hanteringen av kött. Köttmörning är en process där man bearbetar kött för att göra det mört och saftigt. Det kan göras på olika sätt, men vanligtvis innebär det att man bryter ner bindväven och fibrerna i köttet för att göra köttet mer lätthanterligt. Här nedan lite mer information om de vanligaste mörningsmetoderna.
  1. Mekanisk mörning: Detta innebär att köttet bearbetas fysiskt för att bryta ner muskelfibrerna och göra det mjukare. Detta kan göras med en köttkvarn, eller till och med genom att bara banka på det med en kötthammare.
  2. Marinering: Detta innebär att köttet läggs i en blandning av vätskor och kryddor. Syran i marinaden hjälper till att bryta ner muskelfibrerna och gör köttet mjukare. Vanliga ingredienser i marinader inkluderar vin, citronsaft, vinäger och yoghurt.
  3. Saltning: Genom att gnugga köttet med salt kan du hjälpa till att bryta ner muskelfibrerna och göra det mjukare. Detta är en populär metod för att mörna stora bitar av kött som stekar.
  4. Hängmörning: Detta är en traditionell metod där köttet hängs upp i en kontrollerad miljö för att låta enzymer naturligt bryta ner muskelfibrerna. Detta kan ta allt från några dagar till flera veckor, beroende på köttets storlek och typ. Resultatet är ett mycket mört och smakrikt kött.
  5. Torkning: Detta innebär att köttet lämnas att torka i luften, vilket kan göra det mjukare. Detta är en vanlig metod för att mörna viltkött.
  6. Vakuummörning: Detta innebär att köttet förpackas i en vakuumförpackning och lämnas att mörna. Detta hjälper till att bevara köttets smak och fuktighet, samtidigt som det gör det mjukare.
  7. Långsam tillagning: Genom att laga köttet långsamt vid låga temperaturer kan du hjälpa till att bryta ner muskelfibrerna och göra det mjukare. Detta är en populär metod för att möra tuffa bitar av kött som revben och stekar.